Matematikai alapviccek

Az alábbi vicceket félig komolyan kell venni, mert a matematikának olyan vonásait ragadják meg, amit másképp nehéz lenne elmondani. Ez az oldal senkinek a szakmai hozzáállását nem akarja sérteni, inkább megmagyarázza azokat a mentalitásbeli különbségeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy mindenki optimálisan végezhesse a maga munkáját.

Gondolkodásmód

Kiöntjük a vizet
Hány lába van egy birkának?
Milyen színűek a birkák Skóciában?
A kis piros labda térfogata
Minden nőnek kék a szeme
Ki a matematikus?
Precizitás

Társadalmi helyzet

A diák, a tanársegéd és a professzor
Matematika és számítástudomány
A matematikus és a vízvezetékszerelő
A király csillagásza

Gondolkodásmód

Kiöntjük a vizet

Hogyan főz teát a matematikus és a fizikus?
Mindketten vizet öntenek a kannába, meggyújtják a gázt, ráteszik a kannát, felforralják a vizet, beleteszik a teát.
Hogyan változik a megoldás, ha a kannában már van víz?
A fizikus meggyújtja a gázt, ráteszi a kannát, felforralja a vizet, beleteszi a teát.
A matematikus kiönti a vizet a kannából, és ezzel visszavezeti a problémát a korábban már megoldott feladatra.

Hány lába van egy birkának?

Elöl kettő, hátul kettő, jobb oldalon kettő, bal oldalon kettő. Összesen nyolc, de mindegyiket kétszer számoltuk, ezért az eredmény négy.

Milyen színűek a birkák Skóciában?

Egy mérnök, egy fizikus és egy matematikus együtt utazik Skóciában a vonaton, amikor meglátnak egy birkát.
Úgy látszik, Skóciában feketék a birkák – állapítja meg a mérnök.
Csak annyi biztos, hogy Skóciában van fekete birka – javítja ki a fizikus.
Csak annyit tudunk, hogy Skóciában van olyan birka, amelynek az egyik oldala fekete – válaszolja a matematikus.

A kis piros labda térfogata

Egy mérnök, egy fizikus és egy matematikus feladata, hogy megmérjék egy kis piros labda térfogatát.
A matematikus megméri az átmérőt, és kiszámolja a térfogatot.
A fizikus vízbe nyomja a labdát, és megméri, mennyi folyt ki.
A mérnök előveszi a kis piros labdák katalógusát, és megnézi a szabványos térfogatot.

Minden nőnek kék a szeme

Bizonyítás.
Elég azt megmutatni, hogy nők bármely halmazában bármely két nőnek egyforma színű a szeme. Valóban, ezt alkalmazhatjuk az összes nők halmazára. Tudjuk, hogy van kék szemű nő, és így a többiek szeme is kék.

Az állítást a nők száma szerinti teljes indukcióval bizonyítjuk. Ha csak egy nő van a halmazban, akkor nyilván igaz, hogy a halmazban bármely két nőnek ugyanolyan színű a szeme. Tegyük föl, hogy az állítást már tudjuk minden n elemű halmazra, és tekintsük nők egy tetszőleges n+1 elemű halmazát: {Kati, Juliska, Dorka, Panni,…}. Ha Katit kihagyjuk, akkor n elemű halmaz marad, ebben az indukciós feltevés miatt mindenkinek egyforma, mondjuk X színű a szeme. Ugyanígy, ha Juliskát hagyjuk ki, akkor is azt kapjuk, hogy a megmaradó nők halmazában mindenkinek egyforma színű a szeme. De Dorka szeme X színű, és így Katié is. Tehát az n+1 elemű halmazban is mindenkinek ugyanolyan (azaz X) színű a szeme.

Ki a matematikus?

A matematikus az, aki hajlandó órákat gondolkozni, és egy szép elméletet felépíteni azért, hogy pár perc ronda számolást megspóroljon.

Precizitás

Egy repülőgépen a sűrű ködben elromlott az irányítóberendezés San Francisco fölött. A pilóta letekeri az ablakot és kikiabál:
Hol vagyok?
A levegőben!
Ebből a pilóta már tudja, hol van, meg is találja a repteret, és leszáll. Honnan tudta?

Megoldás: A válasz tökéletesen precíz és tökéletesen semmitmondó volt, tehát csak matematikustól jöhetett. Ezért a gép éppen Berkeley fölött repült.

Társadalmi helyzet

A diák, a tanársegéd és a professzor

A diáknak mindent kell tudnia.
A tanársegédnek azt kell tudnia, hogy mit hol talál meg.
A professzornak azt kell tudnia, hogy hol van a tanársegéd.

Matematika és számítástudomány

Mi a különbség két olyan kombinatorikus között, akik ugyanazzal foglalkoznak, de az egyik egy matematikai tanszéken, a másik pedig egy Computer Science tanszéken dolgozik?
Válasz: Évi 50000 dollár (a fizetésben).

A matematikus és a vízvezetékszerelő

Egy matematikaprofesszor észrevette, hogy eltört a cső a konyhai lefolyójában, kihívta hát a vízvezetékszerelőt. A mester rendesen megcsinálta a lefolyót, a matematikus is elégedett volt, egészen amíg kézhez nem kapta a számlát, ami kb. a havi fizetésének az egyharmada lett. Panaszkodott hát a szerelőnek, aki mondta, hogy sajnálja, meg megérti, de hát ez van, jöjjön el ő is a céghez dolgozni, ott sokkal jobban fog keresni. Azt a tanácsot adta még, hogy tagadja le a végzettségét, mert a főnökei nem szeretik a túlképzett embereket. A matematikus elment jelentkezni a vízvezetékszerelő céghez és fel is vették, mivel azt hazudta, hogy csak 7 általánosa van.
Ezek után mint szerelő dolgozott, és egyre többet keresett. Egyszer egy nap a cég vezetése kitalálta, hogy elküldik esti iskolába azokat a munkásokat, akiknek nincs meg a 8 általánosa. Így a professzort is elküldték. Az első ilyen órán, ami történetesen matematika volt, a tanár, hogy tisztába jöjjön az osztály tudásával, megkérdezte tőlük, ki tudná megmondani, mi a kör területének a képlete. Épp a professzort kérdezte meg, aki ki is ment a táblához, de azt vette észre, hogy hirtelenjében, nem jut eszébe a képlet. Elkezdte hát levezetni, integrált, derivált, és azt kapta, hogy mínusz ernégyzet pi. Nem tetszett neki az a mínusz, így újra számolt. De megint ugyanezt az eredményt kapta. Megint újra számolt, megint ezt kapta. Nem számított hányszor számolja újra, mindig ott volt az a mínusz. Idegesen körbetekintett az osztályon és hallotta ahogy az összes vízvezetékszerelő ezt suttogja: „Cseréld fel az integrációs határokat!!”

A király csillagásza

Mit keres ez a toprongyos ember királyi udvaromban?
Ő Felséged udvari csillagásza.
Mi dolga az én udvari csillagászomnak?
Ő készíti felséged flottájának a tengeri térképeket.
Miért ilyen toprongyos ez a fontos ember?
Mert mindössze évi öt aranyat kap Felséged kincstárából.
Többet érdemel. Legyen mától fogva 100 arany a fizetése.
Bátorkodom Felséged figyelmét alázatosan arra felhívni, hogy akkor Felséged udvari csillagászának a státuszát soha többé nem fogja csillagász betölteni.